KAKO PRODATI NEKRETNINU?

05.06.2023.
KAKO PRODATI NEKRETNINU?

Već godinu dana prodajete stan i čudite se zašto nitko ne reagira na objavljen oglas iako se navodi prihvatljiva cijena te su priložene fotografije svih prostorija i kratak, vama primamljiv opis?

- Priprema nekretnine podrazumijeva širok spektar aktivnosti, od pripreme za fotografiranje i obilazak kupaca pa sve do kompleksnijih aktivnosti poput pripreme arhitektonskih rješenja prenamjene ili pregradnje prostora, pa sve do manjih ili većih renovacija. Što je potrebno učiniti savjetovat će vas vaš agent za nekretnine.

1. VIŠAK STVARI POSPREMITE I SAKRIJTE OD POGLEDA

 Neuredna nekretnina koja izgleda kao skladište kupcima nije privlačna. Ostatak stvari prije fotografiranja pospremite u ormare i komode ili, privremeno, u kutije. I naravno, temeljito očistite prostor. Neuredna kuhinja i kupaonice na fotografijama izgledaju još neurednije, pa kupac može steći pogrešan dojam prije nego što odluči pogledati nekretninu. 

2. OSVJEŽITE ZIDOVE, OČISTITE PRAŠINU I ANGAŽIRAJTE ARHITEKTA

  Ne preporučuje se ulaziti u velike renovacije jer nikad ne možete znati kakve su želje i potrebe budućeg kupca.

3. NEKRETNINU ZADRŽITE U STANJU U KOJEM STE JU FOTOGRAFIRALI

Kada kupac dolazi u obilazak, uvijek morate imati u vidu da se vaša nekretnina prodaje kupcu koji ima svoje potrebe i pogled na uporabnu vrijednost te želi pažljivo i u miru razgledavati prostor. Zato je većini kupaca neugodno obilaziti nekretninu u kojoj netko živi. Vjerujemo kako je lako razumjeti da je ulazak u dom nepoznatih ljudi vrlo osjetljiva stvar i zato se prodavatelj mora prilagoditi situaciji. Nekretninu treba zadržati u stanju u kojem ste ju pripremili za fotografiranje. Iznesite što više stvari, a ostale spremite u ormare. Zadržite prostor čistim i urednim.  Kada pobudite kupčeve pozitivne emocije, tada sve ide lakše.  Vrlo je važno povući se i pustiti agenta da govori.

4. O CIJENI SE POSAVJETUJTE SA SVOJIM AGENTOM

Najvažniji dio pripreme je cijena. Na našim prostorima već jako dugo postoji navika da prodavatelj postavi previsoku cijenu nadajući se da će prodati skuplje od tržišne cijene, a ako nema odaziva, onda s vremenom spušta cijenu. Takav pristup ima upravo suprotan učinak od željenog. Interes za precijenjenim nekretninama vrlo je slab jer većina kupaca nije vična cjenjkanju ili natezanju oko snižavanja cijene. U takvim situacijama eventualno pogledaju nekretninu, ali nikad ne daju ponudu. To je problem za agenta jer takvi jalovi obilasci troše dragocjeno vrijeme i resurse, a na kraju nitko nije zadovoljan ishodom. Zato razgovarajte s vašim agentom za nekretnine i tražite stručnu procjenu. Interesantno je da ako odmah oglasite svoju nekretninu po tržišnoj cijeni ili čak nešto nižoj, odmah privlačite veći broj ozbiljnih kupaca. A to je upravo ono što se želi postići, zar ne?


 Više novosti

AGENCIJSKA PROVIZIJA

AGENCIJSKA PROVIZIJA

ULAGANJE U NEKRETNINE

ULAGANJE U NEKRETNINE