AGENCIJSKA PROVIZIJA

05.06.2023.
AGENCIJSKA PROVIZIJA

Ako ste krenuli samostalno tražiti, jer ili mislite da to možete sami ili ne želite platiti agenta da to radi za vas, to znači da su brojni internet oglasnici vaša prva stanica. To može biti upitno, jer nema stručnjaka ni na jednoj strani koji može ukazati na eventualne nedoumice, zamke i buduće probleme.U takvom se slučaju samostalno brinete o cjelokupnom procesu i dokumentaciji koja nije jednostavna jer ne želite kupiti nekretninu, platiti tisuće eura, a na kraju ne moći se uknjižiti kao vlasnik.

Posao agenta za nekretnine je zaštiti i vas i drugu stranu i pobrinuti se da se posao napravi na zadovoljstvo svih triju strana jer tek tada agent bude plaćen za svoj posao. To se zove posredovanje.

Agencija je angažirana

Osim nekretnina koje prodaje fizička osoba, dobar dio nekretnina na tržištu prodaju se posredovanjem agencija. Agencije s prodavateljem potpisuju ugovor o posredovanju (koji može biti i isključiv, odnosno ekskluzivan. To znači da samo ta agencija prodaje tu nekretninu) kojim reguliraju svoj odnos. Zakonom o posredovanju u prometu nekretnina propisani su okviri djelovanja te prava i obaveze i jedne i druge strane.

Kupnja nekretnine nije odlazak u špeceraj. Potrebna je izuzetno velika priprema (što financijska, što mentalna) da bi se ovakav posao priveo kraju. Veliki novac je u pitanju, puno vremena je potrebno izdvojiti te imati dosta znanja (što pravnog što pregovaračkog).

U konačnici imate DVIJE mogućnosti - s agentom ili bez agenta.

BEZ AGENTA - nema tog troška, ali opasnosti i rizici su puno veći

S AGENTOM - da, plaćate agenta, ali ste sigurni i rizik je minimalan.



 Više novosti

KAKO PRODATI NEKRETNINU?

KAKO PRODATI NEKRETNINU?

ULAGANJE U NEKRETNINE

ULAGANJE U NEKRETNINE